Työsopimuksen irtisanomisilmoitus olisi hyvä toimittaa työnantajalle tai hänen edustajalleen henkilökohtaisesti. Kuitenkin mikäli irtisanomisilmoituksen toimittaminen henkilökohtaisesti ei onnistu, voi sen hoitaa myös kirjeitse tai sähköisesti. Tällaisissa tilanteissa katsotaan tiedon tulleen vastaanottajan tietoon viimeistään seitsemäntenä päivänä se, jälkeen kun irtisanomisilmoitus on lähetetty.
Kun työsopimuksen irtisanomisilmoitus on toimitettu, käynnistyy irtisanomisaika. Irtisanomisajan aikana työskentely jatkuu edelleen normaalisti ja ajalta maksetaan normaali palkka. Irtisanoutumista työntekijän puolelta tehtäessä ei tarvitse perustella, sen sijaan työnantajalla on oltava pätevät perusteet.
Hyvä työsopimuksen irtisanomisilmoitus sisältää ainakin seuraavat asiat: nimi, yhteystiedot, vastaanottajan tiedot, tieto irtisanoutumisesta, aika, paikka ja allekirjoitus. Jos itsestä tuntuu, voi irtisanomisilmoitukseen ottaa myös todistajien allekirjoitukset. Irtisanoutuminen on mahdollista myös suullisesti, esimerkiksi keskustelemalla työnantajan kanssa.
Irtisanomisajan pituus riippuu työsuhteen kestosta. Jos työsuhteen kesto on ollut enintään viisi vuotta on irtisanomisaika 14 päivää ja jos työsuhde on kestänyt yli viisi vuotta on irtisanomisaika yksi kuukausi. Mikäli irtisanomisaikaa rikotaan toisen osapuolen osalta on toinen osapuoli korvausvelvollinen.
Toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen voi irtisanoa ilman perusteita. Jos kyseessä on määräaikainen työsopimus, sitoo se työntekijää sekä työnantajaa sopimuskauden loppuun, eikä työsopimusta voi keskeyttää tai purkaa ellei sopimuksessa ole erillisiä purkamisehtoja. Määräaikaisessakin työsopimuksessa on koeaika, joka voi olla maksimissaan puolet työsopimuksen kestosta tai maksimissaan 4 kuukautta. Määräaikainen työsopimus voidaan kuitenkin purkaa koeajan aikana päättymään välittömästi. Mikäli työsuhteessa on meneillään koeaika, voi tänä aikana työsopimuksen purkaa ilman irtisanomisaikaa.
Työsopimuksen irtisanomisilmoitus on siis syytä toimittaa kirjallisesti ja henkilökohtaisesti työnantajalle tai hänen edustajalleen. Mikäli ilmoituksen toimittaminen ei onnistu henkilökohtaisesti, on työsopimuksen irtisanomisilmoitus mahdollista toimittaa myös sähköisesti tai kirjeellä. Näissä tapauksissa tiedon katsotaan tulleen työnantajan tietoon seitsemäntenä päivänä ilmoituksen lähettämisestä. Työntekijän ei halutessaan tarvitse perustella työsopimuksen irtisanomista millään tavalla, mutta työsuhteen irtisanominen käynnistää irtisanomisajan, jonka pituus riippuu työsuhteen kestosta ja jonka aikana työskentely jatkuu työntekijän osalta normaalisti.