Työsopimus irtisanomisaika

Oletko irtisanomassa työsopimuksen? Tarkista sinua koskevat irtisanomisajat. Listasimme sekä työntekijää, että työnantajaa koskevat irtisanomisajat.

Työsopimus irtisanomisaika

Työsopimuksen irtisanomisaika vaihtelee sopimuksen mukaisesti. Määräaikaisissa työsopimuksissa ei aina ole irtisanomisaikaa laisinkaan, joten silloin työsopimusta ei voi irtisanoa laisinkaan vaan se päättyy kun määräaika umpeutuu tai sopimuksessa sovittu työ saadaan valmiiksi.

Kun työsopimukseen on merkitty irtisanomisaika niin silloin sopimus voidaan irtisanoa kumman tahansa sopimusosapuolen toimesta. Työnantajaa ja työntekijää koskevat irtisanomisajan suhteen kuitenkin eri sävelet. Lisäksi ajasta voidaan sopia täysin normaalin käytännön ulkopuolisella tavalla, kunhan vain asiasta merkitään sopimukseen.

Työsopimuslakia eriävällä tavalla irtisanomisajasta sovittaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon lain määräämä irtisanomisajan maksimikesto. Se on kuusi kuukautta, riippumatta työsuhteen kestosta.

Katsotaan seuraavaksi irtisanomisaikaa sekä työnantajan, että työntekijän näkökulmasta.

Työntekijän irtisanomisajat

Työntekijöillä irtisanomisajat ovat huomattavasti pienemmät kuin työnantajilla. Tämä tarkoittaa sitä, että jos työntekijä haluaa irtisanoa sopimuksensa, voi hän siirtyä nopeammin eteenpäin. Irtisanomisaika työntekijälle on:

Alle viiden vuoden työsuhteessa        14 vrk
Yli viiden vuoden työsuhteessa          30 vrk

Työnantajan irtisanomisajat

Työnantajaa koskevat irtisanomisajat ovat työntekijää pidemmät. Tämän on tarkoitus antaa työntekijöille pidempi suoja-aika, jos hän ei haluaisi työstään luopua. Työnantajan irtisanomisaika:

Työsuhteen kesto                  irtisanomisaika

Vuosi tai vähemmän            14 vrk
1 – 4 vuotta                              1 kk
4 – 8 vuotta                              2 kk
8 – 12 vuotta                            4 kk
yli 12 vuotta                             6 kk